Föreningen

När man köper en bostadsrätt köper man inte den lägenhet där man planerar att bo!

Man köper istället en andel i den ekonomiska föreningen som äger fastigheten. Andelen ger sedan en nyttjanderätt till en viss yta i föreningens fastighet (den aktuella lägenheten). Nyttjanderätten kvarstår så länge som man är medlem i föreningen och gäller på obegränsad tid.

Det innebär att alla äger allt tillsammans uppdelat efter hur andelstalet på lägenheten. Andelstalet bestämdes vid föreningens bildande och man tog då hänsyn till en rad faktorer som antalet kvadratmeter, antalet rum, läget i huset, balkong, väderstreck, utsikt och så vidare.

Alla har därför ett gemensamt ansvar för alla ytor och har därför också samma rättigheter och skyldigheter i föreningen. Man betalar sin avgift till den ekonomiska föreningen efter sitt andelstal och dessa pengar går sedan till att sköta om föreningen, bekosta räntor, finansiera underhåll och renoveringar samt bekosta allt det som föreningen behöver för att fungera.

Det är både viktigt och roligt att engagera sig i sitt boende. Det tjänar vi alla på. Det hjälper till att utveckla föreningen, skapar trivsel, gemenskap och ökad trygghet. Våra driftskostnader minskar också! Är du kunnig på något speciellt område är detta ytterst värdefullt för föreningen (d.v.s oss alla). Har du idéer om något – både stort och smått – kontakta då styrelsen!

Föreningsfakta

Föreningen äger byggnaderna på Järnbrott 21:1, 32:1 samt 33:1 i Göteborgs kommun som är upplåtna med tomträtt.  Fastigheterna är belägna på Antenngatan 11-37, 30-36 samt Mottagaregatan 10 och 12.

Föreningen upplåter 208 lägenheter, 49  garageplatser, 76 parkeringsplatser, 72 förråd samt 16 mc-platser med hyresrätt. Lägenheterna är fördelade enligt följande:

Stadgarna är föreningens grundläggande regler. De kan laddas ner här.

Årsredovisning

2018 årsredovisning kan laddas ner här.

Följande ingår i vår avgift:

I avgiften ingår inte:

Hemförsäkring skall tecknas av den enskilde medlemmen. Dock behöver inte bostadsrättstillägget (bostadsrättsförsäkring) läggas till utan det ingår i föreningens försäkring.

Det finns för tillfället inga planerade avgiftshöjningar.

Inre och yttre reparationsfond

I bostadsrättsföreningar brukar man tala om två olika typer av reparationsfonder, inre- och yttre reparationsfond.

Yttre reparationsfond

Enligt lag skall en del av årsavgiften samlas i en yttre reparationsfond. Här samlar föreningen pengar för att ha till underhåll av fastigheten. Det kan vara takbyte, fasad som skall lagas, stambyten och så vidare.

Inre reparationsfond

Föreningen har lika många andra föreningar valt att avskaffa den inre reparationsfonden. Det kan i vissa fall finnas kvarstående medel men inga ytterligare insättningar görs av föreningen.

Den inre fonden användes av bostadsrättsinnehavaren för att exempelvis renovera i bostadsrätten. Den inre fonden följer med lägenheten varför det inte är något man får ta med sig vid en försäljning.